Αναρτήθηκε από: Vasilis73 | 21 Ιανουαρίου, 2008

Ακόμα πιο έξυπνα, τα έξυπνα σπίτια!!!

Φανταστείτε μια εποχή που ένα μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο θα σας ενημερώνει αν ένα συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο είναι καλά. Κι αυτό χωρίς το μήνυμα να το έχει γράψει ο φίλος ή συγγενής σας ούτε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Στη νέα εποχή της πανταχού παρουσίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν χρειάζεται η παρέμβαση ενός τρίτου προσώπου για την πληκτρολόγηση του μηνύματος.

Tα τελευταία οκτώ χρόνια η ομάδα DAISY τoυ Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Iνστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), σε συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες από τη Μεγάλη Βρετανία (Πανεπιστήμιο Essex), την Ολλανδία (Philips, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven), τη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Ulm), τη Γαλλία (LIMSI) και τη Νορβηγία (εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor, Πανεπιστήμιο NTNU), σχεδιάζει και αναπτύσσει έξυπνα περιβάλλοντα. Αποτελούνται από αντικείμενα ή συσκευές με ενσωματωμένο υπολογιστή, ενώ συχνά ο χρήστης αλληλεπιδρά μαζί τους χωρίς να συνειδητοποιεί ότι επικοινωνεί με μια υπολογιστική εφαρμογή.

Η πιο πρόσφατη υλοποίηση αυτής της τεχνολογίας είναι ένα σύστημα διαχεόμενης επίγνωσης, το οποίο αναπτύσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ASTRA με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιστημονικό συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή, επικεφαλής της ομάδας Daisy, κ. Αχιλλέα Καμέα. Η πλατφόρμα ASTRA λειτουργεί στο Internet και υποστηρίζει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση ή σε κάποιο κλειστό χώρο χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα.

Ανοιχτοί ή κλειστοί χώροι με επαυξημένες ψηφιακές δυνατότητες – που διαθέτουν δηλαδή δίκτυα αισθητήρων και επικοινωνιών – και «έξυπνα» αντικείμενα επιτρέπουν σε δύο ή περισσότερους χρήστες να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν εικόνες και σύντομα μηνύματα.

Ενα σύστημα από αισθητήρες στο σπίτι ενός ηλικιωμένου μετρά, για παράδειγμα, πόσες φορές στη διάρκεια μιας ημέρας ο μοναχικός γέροντας ανοίγει π.χ. τα ντουλάπια της κουζίνας, πόσες ώρες παραμένει ξαπλωμένος κ.ο.κ. Αν κάποια ημέρα ο ηλικιωμένος δεν δείξει τη συνηθισμένη του κινητικότητα, το σύστημα ενημερώνει το παιδί του ή το θεράποντα ιατρό, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ηλικιωμένος ενδέχεται να μην είναι καλά.

Η ευρεία διάδοση του e-mail, του instant messaging και των SMS, αλλά και εφαρμογών όπως τα Messenger, Skype ή Facebook, είναι δηλωτική της μεγάλης ανάγκης για ασύγχρονη, μη παρεμβατική και ανεπίσημη επικοινωνία, που επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμένουν συναισθηματικά δεμένοι και ενήμεροι ο ένας για την κατάσταση του άλλου. Τα συστήματα διαχεόμενης επίγνωσης είναι απλά το επόμενο βήμα αυτής της ανάγκης, καθώς ενσωματώνουν στις διαδεδομένες τεχνολογίες επικοινωνίας την τεχνολογία των έξυπνων αντικειμένων και χώρων.

Οσο κι αν η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας τους θυμίζουν σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η κ. Ειρήνη Μαυρομμάτη, σχεδιάστρια διάδρασης στην ομάδα DAISY, θεωρεί ότι σε ορίζοντα μίας δεκαετίας αυτά τα συστήματα ίσως να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας. Εκτιμά μάλιστα ότι θα γνωρίσουν σημαντική διάδοση σε αυτόν τον τομέα, της φροντίδας δηλαδή της τρίτης ηλικίας. Επίσης, σε ανθρώπους που ζουν μόνοι, μακριά από την οικογένειά τους, ή σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Η χρήση των συστημάτων από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τους παρέχει αφενός ανεξαρτησία, αφετέρου μειώνει το ρίσκο όταν πάθουν κάτι να μείνουν αβοήθητοι. Εφόσον κατανοήσουν ότι επωφελούνται από τη χρήση των υπηρεσιών επίγνωσης είναι οι πρώτες ομάδες που θα θελήσουν να τις υιοθετήσουν, εκτιμούν οι ερευνητές.

pigi1.jpgΕλεύθερος Τύπος

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: