Τον Οκτώβριο του 2008 η πόλη της Ξάνθης και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα υποδέχεται για τέταρτη φορά τη διοργάνωση ενός σημαντικού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θεσμού: Την 4η Παγκόσμια Biennale Παιδικής Ζωγραφικής, που από το 2002 και κάθε δυο χρόνια φιλοξενείται στη χώρα μας.
Η παγκόσμια αυτή έκθεση παιδικής ζωγραφικής, στην οποία μέχρι σήμερα συμμετείχαν περισσότερα από 350.000 παιδιά από συνολικά 140 χώρες, είναι μια αξιόλογη συλλογική προσπάθεια με φορέα διοργάνωσης την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης. Η συγκομιδή των μέχρι σήμερα διοργανώσεων της Biennale αριθμεί πολλές δεκάδες εκατοντάδες έργων προϊόν της αστείρευτης δημιουργικής παιδικής φαντασίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι η Ακαδημία εκτός από τη Biennale έχει θεσμοθετήσει με μεγάλη επιτυχία και έναν άλλο διεθνή διαγωνισμό τις «Γέφυρες Αγάπης», που αφορά την κατασκευή κούκλας και τη συγγραφή παραμυθιού από τα παιδιά του κόσμου.
Αυτόν το ξεχωριστό κόσμο των παιδιών, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις δημιουργίες τους, προσπαθεί να στεγάσει τα τελευταία χρόνια σ’ ένα Μουσείο Παιδικής Τέχνης η πρόεδρος της Ακαδημίας, η ζωγράφος και μέλος της UNESCO Λίτα Μαυρογένη.
Η προσπάθεια της κ. Μαυρογένη και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας για την κατασκευή ενός παιδικού μουσείου κρίθηκε επιβεβλημένη όταν τα χιλιάδες έργα των παιδιών άρχισαν κυριολεκτικά να στοιβάζονται σε ανήλιες αποθήκες. Τελικά οι εκκλήσεις της κ. Μαυρογένη βρήκαν ευήκοα ώτα στο Δήμο Βιστωνίδας που παραχώρησε στην Ακαδημία το παλιό δημοτικό σχολείο της Συδινής, 14 χλμ. έξω από την πόλη της Ξάνθης.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην εθελοντική εργασία χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και τη συνδρομή όλων των μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας, το παλιό σχολείο μεταμορφώθηκε σ’ έναν ιδιαιτέρα ζεστό και φιλόξενο χώρο.
Το νέο αν και προσωρινό Παιδικό Μουσείο «Οικουμένη» – αφού βραβευμένα έργα παιδιών από ολόκληρη την οικουμένη φιλοξενούνται σε αυτό το ξεχωριστό χώρο – ήταν πια γεγονός και άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Οκτωβρίου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Μαυρογένη «είναι στενάχωρο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης αλλά ούτε και το κράτος δεν στήριξε οικονομικά αυτή την προσπάθεια για ν’ αποπληρωθεί τουλάχιστον το μικρό χρέος που απαιτήθηκε για την αγορά των υλικών.
Αυτό τον καιρό το Μουσείο Παιδικής Τέχνης «Οικουμένη» φιλοξενεί τα βραβευμένα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό κατασκευής κούκλας «Γέφυρες Αγάπης». Στο Μουσείο, μικροί και μεγάλοι, θαυμάζουν τις εντυπωσιακές κατασκευές παιδιών από κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ επιπλέον για τους μικρούς υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στη ζωγραφική και στη χειροτεχνία με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγών.
Το κτίριο του δημοτικού σχολείου της Συδινής σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του μουσείου και δεν μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των παιδικών έργων που βραβεύονται κάθε χρόνο. «Απαιτείται η κατασκευή ενός σύγχρονου πρότυπου Μουσείου Παιδικής Τέχνης που θα στοχεύει στην προώθηση, την προβολή και διαφύλαξη της σύγχρονης παγκόσμιας παιδικής τέχνης, καθιστώντας τη Θράκη ένα φάρο ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά του κόσμου», σημειώνει η κ. Μαυρογένη.
Σύμμαχο και συμπαραστάτη σε αυτήν τη φιλόδοξη προσπάθεια η Ακαδημία βρήκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού του μουσείου. Το Δ.Σ. της Ακαδημίας συνέταξε τις απαραίτητες μελέτες, τις κατάθεσε , πλην όμως ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση του οικοπέδου. Ο Δήμος Βιστωνίδας παραχώρησε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Πετεινός κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το λυπηρό μέχρι σήμερα», τονίζει η κ. Μαυρογένη, «είναι ότι ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε η έκταση να διατεθεί για την ανέγερση του μουσείου το οποίο θ’ αποτελεί σημείο συνάντησης παιδιών και πολιτισμών από κάθε γωνιά του κόσμου προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες».
Η κ. Μαυρογένη δεν κρύβει την πικρία και την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανέγερση του μουσείου και δεκάδες εκατοντάδες έργα παιδιών από ολόκληρο τον κόσμο να μουχλιάζουν.
Κι αν όλα αυτά ακούγονται μάλλον παιδικά για να τύχουν της απαραίτητης προσοχής, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Μουσείου, να ξεφυλλίσει το κατάλογο των παγκόσμιων Biennale ή να επισκεφθεί το ίδιο το Μουσείο, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι αναφερόμαστε σε πραγματικά έργα τέχνης και όχι σε πολύχρωμες μολυβιές πάνω σε λευκά χαρτιά ορισμένων επτάχρονων, δεκάχρονων και δεκαπεντάχρονων παιδιών.
Σχολιάστε